niedziela, 6 maja 2012

Sos pieczarkowy

Składniki:
150-200g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
0,5 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
Vegeta
pieprz

Masło rozpuszczamy w garnku. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pocięte w plastry pieczarki. Podsmażamy je przez 5 minut.
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i dodajemy do cebuli oraz pieczarek.

Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, po czym wlewamy ostrożnie do gotujących się pieczarek.
Gotujemy ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec możemy dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki lub koperek - jak kto lubi i doprawiamy pieprzem do smaku.


SMACZNEGO!

3 komentarze: