sobota, 4 lutego 2012

Gołąbki bez zawijania

Ten rodzaj gołąbków pojawia się u nas często, ponieważ są zdecydowanie mniej pracochłonne a jednak smak klasycznego gołąbka utrzymują 
Małe oszustwo ale jakże pyszne 😊


Składniki
pół główki kapusty (białej lub rzymskiej)
¾ szklanki ryżu
½ kg mięsa mielonego (u mnie najczęściej wieprzowo-wołowe lub z indyka)
łyżka koncentratu pomidorowego
papryka słodka i ostra, tymianek, zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 jajko i bułka tarta opcjonalnie
sos

600g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy (u mnie Sarepska)
lub
½ litra bulionu lub wody
cebula
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
lub
1 litr bulionu
cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy

Ryż wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj około 3 minut. Wówczas podlej ryż szklanką wody i dopraw solą. Gdy ziarenka „wypiją” całą wodę podlej kolejną szklanką i tak do skutku, aż ryż zmięknie. Wlewaj jednak wodę rozsądnie by na koniec ryż w niej nie pływał a był sypki.
Studzimy.
W tym czasie zrób sos.
W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj po łyżeczce cukru i soli. Gdy się zeszkli dodaj musztardę i zalej wszystko passatą, pomidorami lub bulionem z koncentratem - w zależności od tego, który sos robisz. Gotuj około 10 minut.
Do ostudzonego ryżu dodaj mięso oraz drobno posiekaną kapustę i wymieszaj ze sobą dokładnie, dodając przyprawy i koncentrat.
Możesz do masy wbić jajko i dodać trochę bułki tartej by lepiej lepiło się kotleciki.
Ja zazwyczaj pomijam ten krok. Kotlety wówczas są co prawda mniej zbite i szybciej rozsypują się na talerzu ale ja takie wolę 😉


Wysmaruj sosem dno naczynia w którym będziesz zapiekać gołąbki. Uformuj z masy mięsno ryżowej kotleciki i ułóż je na sosie. Zalej je pozostałym sosem. 

Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj w nagrzanym do 180o piekarniku przez 50 minut.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz