Składniki:
Farsz
mięso gotowane (u mnie schab – ok. 500g, pół kurczaka; laska kiełbasy podwawelskiej)
pieprz
sól
1 łyżeczka papryka w proszku
szczypta majeranku
mięso gotowane (u mnie schab – ok. 500g, pół kurczaka; laska kiełbasy podwawelskiej)
pieprz
sól
1 łyżeczka papryka w proszku
szczypta majeranku
Ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
0,5 szklanki letniej wody
olej
sól
2 szklanki mąki
1 jajko
0,5 szklanki letniej wody
olej
sól
Ugotowane
mięsko mielimy i łączymy ze sobą dodając 1,5 szklanki bulionu.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka i majerankiem.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka i majerankiem.
Z
podanych składników ugniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kulki. Jedną kulkę
rozwałkowujemy (resztę w tym czasie przykrywamy ściereczką) podsypujac mąką. Z
rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zagniatamy.
Jeśli kółka po wycięciu będą się kurczyły można je jeszcze delikatnie
rozwałkowywać.
Pierogi
wrzucamy do wrzącej, osolonej wody ze sporym dodatkiem oleju.
Wyciągamy po około 3 minutach od ich wypłynięcia. Układamy do ostygnięcia obok siebie (NIE jeden na drugim) by się nie posklejały.
Wyciągamy po około 3 minutach od ich wypłynięcia. Układamy do ostygnięcia obok siebie (NIE jeden na drugim) by się nie posklejały.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz