Cudowne szaszłyki pozostawiające na podniebieniu wiele doznań - słodkie masło, ostre chili, orzeźwiająca cytryna i słony sos sojowy, to wszystko powoduje feerie smaków.
Idealne na letniego grilla, ale z piekarnika smakują tak samo dobrze.
✔2 podwójne piersi z kurczaka
marynata:
✔3 cebule szalotki lub biała część dymki
✔2 ząbki czosnku
✔2 pełne łyżki masła orzechowego
✔4 łyżki sosu sojowego
✔3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub sezamowego
✔1 łyżka cukru trzcinowego
✔2 łyżki soku z limonki lub cytryny
✔1 łyżeczka kurkumy
✔1 łyżeczka curry
✔1 łyżeczka nasion kolendry
✔1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
✔1 łyżeczka chili w proszku
✔3 cm kawałek obranego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
Składniki marynaty umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.
Wymieszaj mięso dokładnie z marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Ja zamykam kurczaka w marynacie zawsze dzień wcześniej - wówczas intensywność smaków jest wg mnie najlepsza.
Wymieszaj mięso dokładnie z marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Ja zamykam kurczaka w marynacie zawsze dzień wcześniej - wówczas intensywność smaków jest wg mnie najlepsza.
Po wyciągnięciu z lodówki, każdy kawałek nadziej na bambusowe lub metalowe patyczki do szaszłyków. Nie ściągaj z mięsa nadmiaru marynaty,
Grilluj na aluminiowej tacce przez około 8 minut z każdej strony (czas pieczenia uzależnij od grubości pasków kurczaka.
Jeśli przyrządzasz je w piekarniku to rozgrzanym do 180st.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz