niedziela, 17 listopada 2013

Kaszotto z warzywami



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1,5 szklanki kaszy jaglanej
pół woreczka mrożonego groszku z marchewką
500-700 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy wymieszane w moździerzu (sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz czarny)

Kurczaka pokrój w kostkę. Przyprawy wymieszaj z łyżką oliwy i dokładnie wymieszaj z kurczakiem, tak by pokryły każdy kawałek mięsa. Podsmaż kurczaka w dużej i głębokiej patelni na łyżce oliwy, przełóż do miseczki i odstaw.
Do patelni z  pozostałym tłuszczem po kurczaku wlej gorący bulion (500 ml) i wsyp kaszę. Po około 10-15 minutach dodaj mrożonkę warzyw i duś na małym ogniu do miękkości warzyw i kaszy. (w razie potrzeby podlewaj bulionem, danie ma być mokre lecz nie za bardzo płynne no i ważne by nie rozgotować kaszy). Dodaj kurczaka, wszystko ze sobą wymieszaj, chwilę podgrzej i gotowe.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz