Składniki:
750g obranych i ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki
1 jajko
Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (powstałe puree powinno być gładkie). Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy zimne ziemniaki, wbijamy jajko i mieszamy.
Rozgniecioną na płasko ziemniaczaną masę (np. na dnie miski) dzielimy dokładnie
na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w ten dołek wsypujemy mąkę (tyle
mąki ile było ziemniaków). Dodajemy wcześniej wyjęte ziemniaki i SZYBKO
zagniatamy. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni/blacie, kładziemy owoc (u mnie śliwki) zasypujemy cukrem (pół łyżeczki) i dokładnie oklejamy owoc ciastem.
Gotowe kulki wrzucamy na osolony wrzątek (może być z małym dodatkiem oleju) i gotujemy 3-5 minut OD WYPŁYNIĘCIA (w zależności od wielkości klusek).
U mnie podane ze smietaną z cukrem, ale równie dobrze smakują z bułką tartą przesmażoną na maśle.
SMACZNEGO!
ale bym zjadała, mmm beda mi się po nocach śniły ;-)
OdpowiedzUsuńJagienka mnie też się śniły aż w końcu zawitały na moim talerzu :)
Usuń