niedziela, 28 lipca 2013

Knedle z owocami



Składniki:
750g obranych i ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki
1 jajko

Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (powstałe puree powinno być gładkie). Odstawiamy do przestudzenia.


Do miski przekładamy zimne ziemniaki, wbijamy jajko i mieszamy. Rozgniecioną na płasko ziemniaczaną masę (np. na dnie miski) dzielimy dokładnie na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w ten dołek wsypujemy mąkę (tyle mąki ile było ziemniaków). Dodajemy wcześniej wyjęte ziemniaki i SZYBKO zagniatamy. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.

Odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni/blacie, kładziemy owoc (u mnie śliwki) zasypujemy cukrem (pół łyżeczki) i dokładnie oklejamy owoc ciastem.

Gotowe kulki wrzucamy na osolony wrzątek (może być z małym dodatkiem oleju) i gotujemy 3-5 minut OD WYPŁYNIĘCIA (w zależności od wielkości klusek).

U mnie podane ze smietaną z cukrem, ale równie dobrze smakują z bułką tartą przesmażoną na maśle.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ale bym zjadała, mmm beda mi się po nocach śniły ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagienka mnie też się śniły aż w końcu zawitały na moim talerzu :)

      Usuń