Kolejna odsłona cudownie aromatycznej i soczystej rolady z boczku. Tym razem wcześniejsze podsmażenie i dłuższe pieczenie nada jej chrupiącą skórkę.
Serdecznie polecam ten przepis.
Kolejna odsłona cudownie aromatycznej i soczystej rolady z boczku. Tym razem wcześniejsze podsmażenie i dłuższe pieczenie nada jej chrupiącą skórkę.
Serdecznie polecam ten przepis.
Suszone wędliny są pyszne i proste w wykonaniu. Wystarczy trochę cierpliwości.
Te zrobione w domu nie są naszpikowane konserwantami, ale są wyjątkowo trwałe. W sklepie za suszone wędliny trzeba sporo zapłacić, a robiąc je samemu ponosimy koszt dobrej jakości mięsa oraz swojego czasu, którego nie trzeba poświęcić wiele na zrobienie tego smakołyku.
Przepis opisuje suszenie schabu, ale można w ten sam sposób przygotować polędwiczkę, karczek, wołowinę, zawijany boczek czy pierś kaczki. Postaram się tutaj wstawić kilka przykładów, choć zazwyczaj zanim się zbiorę do zrobienia fotek to mięsa już nie ma.
Zapraszam 😍
Aż sama się dziwię, że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. Poprawiam zatem mój błąd i serdecznie Was namawiam na jego ugotowanie.
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. W zależności od regionu, od przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie czy też upodobań gotującego 😉
Wszystkie jednak opierają się na tych samych podstawowych składnikach. W bigosie staropolskim znajdziemy zawsze kapustę, suszone grzyby, różne rodzaje mięs, suszone lub wędzone śliwki oraz cebulę. Całość im dłużej duszona, tym lepiej.
Po przyrządzeniu bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemno brązowy kolor. Powinien być lekko pikantny, kwaśno-słodki smak. Mój ma zawsze woń wędzonych śliwek, wina i dziczyzny.
Cudowne szaszłyki pozostawiające na podniebieniu wiele doznań - słodkie masło, ostre chili, orzeźwiająca cytryna i słony sos sojowy, to wszystko powoduje feerie smaków.
Idealne na letniego grilla, ale z piekarnika smakują tak samo dobrze.
Crumble z owocami i lodami to mój ulubiony letni deser.
Jest cudownym zwieńczeniem spotkania przy grillu czy gorącego dnia.
Gorąco polecam