⛄🌲 Świąteczne wydanie mojej ukochanej strucli 🌲⛄
🌲⛄🌲
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
WSZYSTKO MUSI BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
Dodatkowo:
puszka masy makowej
mleko do posmarowania
puszka masy makowej
mleko do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
25 g masła
5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
25 g masła
5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
Drożdże suche mieszamy z mąką (ze świeżymi robimy rozczyn). Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie rosło 1,5 godziny ale może się zdarzyć, że będzie rosło nawet 2 godziny).
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie rosło 1,5 godziny ale może się zdarzyć, że będzie rosło nawet 2 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy (jeśli zbyt się klei podsypujemy mąką), dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i długość blaszki. Smarujemy połową masy makowej, zwijamy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Zwinięte strucle przecinamy na pół zostawiając na górze kawałek nie przecięty. Zawijamy jak na zdjęciu i układamy na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie lub tak jak jak na ilustracji każdą z nich na oddzielnym papierze . Pozostawiamy do podwojenia objętości (u mnie około 30 minut), strucle powinny się zetknąć ze sobą.
Po tym czasie, smarujemy strucle mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180st przez około 40 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz