Aż sama się dziwię, że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. Poprawiam zatem mój błąd i serdecznie Was namawiam na jego ugotowanie.
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. W zależności od regionu, od przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie czy też upodobań gotującego 😉
Wszystkie jednak opierają się na tych samych podstawowych składnikach. W bigosie staropolskim znajdziemy zawsze kapustę, suszone grzyby, różne rodzaje mięs, suszone lub wędzone śliwki oraz cebulę. Całość im dłużej duszona, tym lepiej.
Po przyrządzeniu bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemno brązowy kolor. Powinien być lekko pikantny, kwaśno-słodki smak. Mój ma zawsze woń wędzonych śliwek, wina i dziczyzny.
Składniki:
✔ 800 g słodkiej kapusty
✔ 3 szt. średniej białej cebuli
✔ 1-1,2 kg różnego rodzaju mięs - wieprzowina (łopatka lub karczek), wołowina (podgardle lub pręga) i u mnie zawsze coś z dziczyzny. Często pomijam wołowinę i zamiast niej daję więcej dziczyzny, np. gulasz z jelenia
✔ 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe (około 300g)
Dzień przed rozpoczęciem gotowania śliwki i grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na noc.
W dzień gotowania:
Kapustę kiszoną pokrój lekko i wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna. Ja rzadko to robię choć trafiałam na takie "kwachy", że nie było wyjścia.
Kapustę słodką poszatkuj - po usunięciu głąba i zewnętrznych liści. Wsyp do garnka, podlej szklanką wody i duś około 30 minut, by lekko zmiękła. Dodaj kminek.
Mięso i kiełbasę pokrój w kostkę, usmaż i odstaw na bok. Smaż partiami, by mięso się nie gotowało a smażyło.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj do niej wszystkie przyprawy prócz kminku.
Do dużego garnka wrzuć
- kiszoną kapustę,
- słodką kapustę wraz z wodą, w której się robiła,
- podsmażone mięso i cebulę,
- pokrojone śliwki i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły
- wino
Całość gotuj 2,5 godziny na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką i pilnując by bigos się nie przypalił. Spróbuj czy nie potrzeba mu soli albo pieprzu. Jeśli jest mało kwaśny możesz dolać zagotowany kwas z kapusty. Jeśli jest za kwaśny można dodać do niego powidła śliwkowe lub cukier.
Odstaw do szybkiego schłodzenia (do lodówki, piwnicy, na balkon).
Przez kolejne 3-4 dni gotuj po 30 minut, ponownie szybko schładzając.
Po tym czasie bigos jest gotowy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz