poniedziałek, 16 listopada 2015
środa, 11 listopada 2015
niedziela, 18 października 2015
piątek, 16 października 2015
Nuggetsy z kurczaka ver.II
Do tej pory nuggetsy robiłam tak. Zainspirowana jednak brzydko prezentującymi się nuggetsami koleżanki Anety postanowiłam wypróbować sposób zrobienia ich w cieście a'la naleśnikowym. Poniżej przepis nie pochodzący od Anety, ale efekt wizualny u nas na talerzu podobnie jak i u niej nie był powalający. Za to w smaku kawałeczki mięsa są genialne. Serdecznie polecam!
piątek, 18 września 2015
Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką
Czasem
potrzebujemy dać odpocząć żołądkowi i zjeść coś lekkostrawnego lub po prostu zabrać
coś pysznego do pracy, by znów nie być skazanym na zwykłe kanapki. To idealna
propozycja zarówno do lunchbox'a jak i na imprezę czy na szybką kolację.
czwartek, 17 września 2015
sobota, 22 sierpnia 2015
Przecier pomidorowy
Na straganie w dzień targowy
Takie słyszy się rozmowy:
"Może pan się o mnie oprze,
Pan tak więdnie, panie koprze."
"Cóż się dziwić, mój szczypiorku,
Leżę tutaj już od wtorku!"
niedziela, 9 sierpnia 2015
Kociołek rodem z North West England...
... z lekkimi Polskimi modyfikacjami
W oryginalnym przepisie tego brytyjskiego przysmaku zastosowano ser
Lancashire ja użyłam długodojrzewającego
sera prosto ze Świętokrzyskiego
- Czarna Perła. Ominęłam również por, ponieważ najmłodszy degustator
jest uczulony.
poniedziałek, 27 lipca 2015
niedziela, 26 lipca 2015
Ogórki konserwowe z chili
Od kąd zaczęłam się bawić w "słoikowanie" moje przetwory na
zimę ograniczały się głównie do dżemów, kompotów i przecierów. Od zeszłego roku
postanowiłam działać też w zakresie ogórkowym. Poniżej przedstawiam łatwy i
przyjemny sposób zamykania ogórków z nutką ostrej papryczki.
środa, 17 czerwca 2015
Devolay
Jego prawidłowa nazwa to de Volaille od nazwiska kucharza, który je wymyślił. Prawdziwy kotlet de Volaille ma jako farsz jedynie masło. Jest jednak wiele wariacji na temat tego dania. Ja osobiście najbardziej lubię z farszem pieczarkowym tak jak to zostało opisane poniżej lub z tym, którego najczęściej wykorzystuję do pierogów.
niedziela, 22 marca 2015
piątek, 13 lutego 2015
sobota, 31 stycznia 2015
Frittata rybna Jamie'go z lekkimi modyfikacjami
... danie idealne na późny obiad jak i na kolację. Zrobienie trwa maksymalnie 20-25 minut więc po powrocie z pracy, szkoły w sam raz. Lekkie i cudownie puszyste. ZDECYDOWANIE polecam i dedykuję takim zabieganym osobom jak Dorotka J. Wypróbuj KONIECZNIE!...
niedziela, 25 stycznia 2015
Miecznik w pomidorach
Miecznik... oto moja ulubiona ryba. Jak dla mnie nie ma lepszej. Polecam każdemu! Jej mięso jest tak sycące, że nie potrzebuje dodatków w postaci ziemniaków, ryżu itp... Cudowna!
niedziela, 18 stycznia 2015
Posumowanie Akcji Wigilia 2014 na Durszlaku
Dziękuję wszystkim uczestnikom wigilijnego gotowania za udział w akcji Wigilia 2014. Łącznie zgłosiliście ponad pięćset przepisów!
Nawet dziś przeglądając wpisy można poczuć zapach miodu i korzennych przypraw
Ryby, kapusta, grzyby, rozmaite pierogi i postne zupy gościły na Waszych stołach.
Bardzo świątecznie i zgodnie z tradycją. Cudownie było móc przeczytać je wszystkie
Raz jeszcze dziękuję.