Składniki:
kaczka (ja miałam 2 kg pekin)
2 jabłka
2 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
z łyżka majeranku
1 łyżka soku z cytryny
125 ml wina białego - wytrawnego
sól
pieprz
SOS śliwkowy:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu z białego wina
sok z 1 limonki
1 łyżeczka miodu
4 suszone śliwki (niewędzone)
pieprz
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki
Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstawiamy na min. 2 godz. w chłodne miejsce.
Jabłka i gruszki kroimy w ósemki. Owoce mieszamy z majerankiem, tymiankiem, roztopionym masłem i sokiem z cytryny.
Faszerujemy nimi kaczkę i spinamy ją wykałaczkami lub zszywamy nicią.
Kaczkę w zamykanym naczyniu żaroodpornym wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 1,5 godz.
Co kilkanaście minut polewamy ją winem. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę z naczynia by skórka kaczki była podpieczona.
Wyjmujemy kaczkę z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła.
Sos śliwkowy: pierwsze 7 składników z listy wkładamy do garnuszka, zagotowujemy i miksujemy blenderem.
Dodajemy wywar z kaczki w takiej ilości aby uzyskać dobrą konsystencję sosu.
Jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Kaczkę podajemy w towarzystwie owoców i sosu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz