Delikatny halibut i ten sos, to cudowny duet. Ca艂e danie przygotowuje si臋 szybko a z talerza znika jeszcze szybciej 馃槉
Ca艂o艣膰 idealnie dope艂niaj膮 te zio艂owe frytki.
Serdecznie Wam polecam ten przepis.
Sk艂adniki dla 2 os贸b:
✔300 g fileta halibuta
✔4 艣rednie marchewki
✔1 czerwona cebula
✔100g koncentratu pomidorowego
✔200g passaty pomidorowej
✔p贸艂 艂y偶eczki s艂odkiej papryki
✔s贸l i pieprz do smaku
✔woda do podlewania sosu
Piekarnik nagrzej do 200 st.
Marchewk臋 obierz i zetrzyj na du偶ych oczkach.
Cebul臋 drobno posiekaj.
Ryb臋 u艂贸偶 w naczyniu, w kt贸rym b臋dziesz piec ryb臋. Skrop j膮 oliw膮, kilkoma kroplami soku z cytryny i dopraw sol膮 oraz pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na oko艂o 20 minut.
Na patelni rozgrzej mas艂o klarowane lub inny t艂uszcz.
Wrzu膰 cebul臋 i marchewk臋 i chwil臋 podsma偶. Dodaj koncentrat, passat臋 i przyprawy. Wymieszaj i podlej wod膮 je艣li jest taka potrzeba - sos nie mo偶e by膰 bardzo p艂ynny, ale te偶 nie mo偶esz doprowadzi膰 do przywierania warzyw do patelni. Na 艣rednim ogniu du艣 ca艂o艣膰 do odpowiedniej mi臋kko艣ci marchewki. Pilnuj by si臋 nie rozgotowa艂a, powinna pozosta膰 lekko chrupi膮ca.
Wyjmij ryb臋 z piekarnika.
Wy艂贸偶 na talerz i przykryj marchewk膮.
Je艣li tak jak ja, chcesz poda膰 to danie z zio艂owymi frytkami to od nich zacznij i w po艂owie pieczenia dodaj do piekarnika naczynie z ryb膮.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz