✔4 szklanki mąki pszennej (uniwersalnej 550-650) - około 620 g + trochę do podsypania stolnicy
✔1 szklanka mleka
✔1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
✔16g świeżych drożdży lub 8g suchych
✔2 łyżeczki masła
✔2 łyżeczki cukru
✔2 łyżeczki soli
Mleko zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj masło i cukier i mieszając rozpuść. Dolej szklankę wody i zostaw do przestudzenia około 10 minut.
Do mąki dodaj soli.
Po przestudzeniu rozpuść w mleku drożdże (jeśli korzystasz z suszonych to dodaj je z solą do mąki).
Mąkę dodawaj do mleka porcjami mieszając ciasto na wysokich obrotach miksera lub robota to zagniatania. Ciasto będzie kleiste i lejące, takie ma być. Przełóż to wysmarowanej oliwą miski, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyłóż wyrośnięte ciasto ostrożnie na podsypaną mąką stolnicę i podziel na 4 części - lub więcej jeśli wolisz zrobić bułeczki zamiast bagietek.
Uformuj bagietki i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia - możesz też użyć foremek do bagietek jeśli takie posiadasz.
Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego podrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 250 stopni a na jego dnie umieść naczynie z wodą. Parowanie wody przy pieczeniu pieczywa to obowiązek. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
Zmniejsz temperaturę do 230 st i piecz bagietki 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 st i piecz kolejne 10 minut.
Ostudź na kratce i gotowe 🍞😍
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz