Szynka podpatrzona jakiś czas temu u Kuby Kuronia. Po małych modyfikacjach zadomowiła się u nas na stałe.
Ja ją robię najczęściej na kanapki, ale smakuje obłędnie również na ciepło. Z sosem pieczeniowym i ziemniakami to doskonałe danie obiadowe.
Zapraszam.
Składniki solanki wymieszaj ze sobą (sól musi się rozpuścić). Zanurz w niej kulkę szynki, zamknij szczelnie lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny. W oryginalnym przepisie stała w solance 48 godzin, ale ja zawsze przypominam sobie o niej na ostatnią chwilę więc tych 48 chyba nigdy nie udało mi się dotrzymać.
Przygotuj pastę musztardową.
Jeśli chcesz podać szynkę na ciepło daj jej odpocząć po pieczeniu około 10-15 minut.
Jeśli zaplanowana była na kanapki odstaw do całkowitego wystudzenia i przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Witam a to mięso piec pod przykryciem
OdpowiedzUsuńBez przykrycia
UsuńCzy można tak zrobić schab?
OdpowiedzUsuńja schabu nie trzymam w solance przed pieczeniem, ale sama pasta z tego przepisu jak najbardziej będzie ok
Usuńnatrzyj pastą osuszone i oczyszczone z błon mięso i odstaw na noc do lodówki?
przed pieczeniem wyciągnij z lodówki wcześniej by nabrało temp pokojowej
1,5 kg schabu piecz nie dłużej niż 50-55 minut w temp 200 st C
Woda z kranu czy przegotowaną, czy zimna?
OdpowiedzUsuńJa daję z kranu przefiltrowaną
Usuńi zimną :)
Usuń