馃巸馃巸Dynia dynia dynia...馃巸馃巸
Okres roku mieni膮cy si臋 kolorami jesieni, podczas kt贸rego w mojej kuchni kr贸luje kolor pomara艅czowy oraz korzenne zapachy. Wszystko to sprawia, 偶e deszcz dzwoni膮cy w parapety przestaje by膰 tak nostalgiczny.
Zapraszam Was serdecznie do mojego dyniowego zak膮tka.
Tym razem ugotujmy razem ten rozgrzewaj膮cy gulasz.
Sk艂adniki:
✔500g 偶eberek (ja mia艂am ko艅c贸wk臋 "ogonka 偶eberek" bez ko艣ci, ale doskonale sprawdzi si臋 tutaj r贸wnie偶 szynka, chudy kawa艂ek wo艂owiny czy dr贸b - w zale偶no艣ci od tego jakiego mi臋sa u偶yjesz, tak b臋dzie zmienia艂 si臋 czas przygotowania potrawy)
✔1 sztuka dyni hokkaido - moja przed pokrojeniem i obraniem wa偶y艂a 650g
✔300g marchewki (waga przed obraniem)
✔1 艣rednia cebula
✔500g ziemniak贸w (waga przed obraniem)
✔2 艂y偶ki sosu sojowego
✔m膮ka
✔s贸l, pieprz
✔1 p艂aska 艂y偶ka curry
Mi臋so pokr贸j w ma艂e kawa艂ki.
Do miski wsyp m膮k臋 i dodaj mi臋so. Dok艂adnie ze sob膮 wymieszaj. Ja do m膮ki doda艂am jeszcze 艂y偶eczk臋 mieszanki meat masala, kt贸r膮 m膮偶 przywi贸z艂 mi prosto z Indii, ale mo偶esz spokojnie pomin膮膰 ten krok.
Marchewk臋 obierz i pokr贸j w p贸艂 centymetrowe plastry. Je艣li masz du偶膮 sztuk臋 to ka偶dy plaster jeszcze na p贸艂.
W garnku z grubym dnem podgrzej t艂uszcz i podsma偶 na nim posiekan膮 drobno cebul臋.
Gdy zacznie si臋 szkli膰 dodaj kawa艂ki mi臋sa obtoczone w m膮ce. Podsma偶 na sporym ogniu do czasu gdy mi臋so nabierze br膮zowego koloru - je艣li u偶ywasz drobiu pami臋taj, 偶e jego obr贸bka powinna trwa膰 kr贸cej ni偶 wieprzowiny czy wo艂owiny, poniewa偶 dr贸b szybko si臋 wysuszy i b臋dzie niesmaczny.
Dodaj marchewk臋 i podsma偶aj jeszcze 2 minuty.
W tym czasie obierz i pokr贸j dyni臋 i ziemniaki. Wszystko powinno by膰 tej samej wielko艣ci. Kawa艂ki nie wi臋ksze ni偶 1cm/1cm.
Po godzinie sprawd藕 mi臋kko艣膰 mi臋sa (dr贸b po 30 minutach). Wo艂owina i wieprzowina b臋d膮 na bank potrzebowa艂y jeszcze czasu cho膰 moje 偶eberka ostatnio bardzo mnie zaskoczy艂y i po 1,5 godziny rozpada艂y si臋 przy naci艣ni臋ciu widelcem. Nie poznasz zatem ostatecznego czasu gotowania.
Dodaj s贸l i pieprz.
Od tego momentu sprawdzaj twardo艣膰 mi臋sa co 20-30 minut.
Gdy ju偶 b臋dzie mi臋kkie dodaj ziemniaki i dyni臋. Gotuj oko艂o 15-20 minut do czasu a偶 ziemniaki i dynia zmi臋kn膮. Pilnuj jednak by si臋 nie rozgotowa艂y.
Dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz