poniedzia艂ek, 24 pa藕dziernika 2022

Gulasz z dyni膮

 馃巸馃巸Dynia dynia dynia...馃巸馃巸

Okres roku mieni膮cy si臋 kolorami jesieni, podczas kt贸rego w mojej kuchni kr贸luje kolor pomara艅czowy oraz korzenne zapachy. Wszystko to sprawia, 偶e deszcz dzwoni膮cy w parapety przestaje by膰 tak nostalgiczny.

Zapraszam Was serdecznie do mojego dyniowego zak膮tka

Tym razem ugotujmy razem ten rozgrzewaj膮cy gulasz.


Sk艂adniki:
✔500g 偶eberek (ja mia艂am ko艅c贸wk臋 "ogonka 偶eberek" bez ko艣ci, ale doskonale sprawdzi si臋 tutaj r贸wnie偶 szynka, chudy kawa艂ek wo艂owiny czy dr贸b - w zale偶no艣ci od tego jakiego mi臋sa u偶yjesz, tak b臋dzie zmienia艂 si臋 czas przygotowania potrawy)
✔1 sztuka dyni hokkaido - moja przed pokrojeniem i obraniem wa偶y艂a 650g
✔300g marchewki (waga przed obraniem)
✔1 艣rednia cebula
✔500g ziemniak贸w (waga przed obraniem)
✔2 艂y偶ki sosu sojowego
✔m膮ka
✔s贸l, pieprz
✔1 p艂aska 艂y偶ka curry

Mi臋so pokr贸j w ma艂e kawa艂ki.
Do miski wsyp m膮k臋 i dodaj mi臋so. Dok艂adnie ze sob膮 wymieszaj. Ja do m膮ki doda艂am jeszcze 艂y偶eczk臋 mieszanki meat masala, kt贸r膮 m膮偶 przywi贸z艂 mi prosto z Indii, ale mo偶esz spokojnie pomin膮膰 ten krok.

Marchewk臋 obierz i pokr贸j w p贸艂 centymetrowe plastry. Je艣li masz du偶膮 sztuk臋 to ka偶dy plaster jeszcze na p贸艂.

W garnku z grubym dnem podgrzej t艂uszcz i podsma偶 na nim posiekan膮 drobno cebul臋.
Gdy zacznie si臋 szkli膰 dodaj kawa艂ki mi臋sa obtoczone w m膮ce. Podsma偶 na sporym ogniu do czasu gdy mi臋so nabierze br膮zowego koloru - je艣li u偶ywasz drobiu pami臋taj, 偶e jego obr贸bka powinna trwa膰 kr贸cej ni偶 wieprzowiny czy wo艂owiny, poniewa偶 dr贸b szybko si臋 wysuszy i b臋dzie niesmaczny.
Dodaj marchewk臋 i podsma偶aj jeszcze 2 minuty.

Dodaj sos sojowy, curry i 500 ml wody. Wody mo偶e b臋dziesz potrzebowa膰 wi臋cej, wa偶ne by mi臋so by艂o przykryte p艂ynem nie mniej ni偶 w 3/4 wysoko艣ci. Zmniejszasz ogie艅, przykrywasz i ustawiasz timer na 1 godzin臋 - od czasu do czasu mieszaj. I zn贸w przypomn臋. Je艣li u偶ywasz drobiu to czas gotowania nie b臋dzie d艂u偶szy ni偶 30 minut.

W tym czasie obierz i pokr贸j dyni臋 i ziemniaki. Wszystko powinno by膰 tej samej wielko艣ci. Kawa艂ki nie wi臋ksze ni偶 1cm/1cm.

Po godzinie sprawd藕 mi臋kko艣膰 mi臋sa (dr贸b po 30 minutach). Wo艂owina i wieprzowina b臋d膮 na bank potrzebowa艂y jeszcze czasu cho膰 moje 偶eberka ostatnio bardzo mnie zaskoczy艂y i po 1,5 godziny rozpada艂y si臋 przy naci艣ni臋ciu widelcem. Nie poznasz zatem ostatecznego czasu gotowania. 
Dodaj s贸l i pieprz.
Od tego momentu sprawdzaj twardo艣膰 mi臋sa co 20-30 minut.
Gdy ju偶 b臋dzie mi臋kkie dodaj ziemniaki i dyni臋. Gotuj oko艂o 15-20 minut do czasu a偶 ziemniaki i dynia zmi臋kn膮. Pilnuj jednak by si臋 nie rozgotowa艂y.

Dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz