... w cudownym musztardowym aromacie
Składniki:
około 1 kg boczku bez kości i skóry
sól kamienna
po łyżeczce: pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki oraz majeranku i rozmarynu
3 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
oliwa (około 2 łyżek)
2 łyżeczki musztardy (jakiej chcecie)
Mięso, jeśli mamy w kawałku a nie w plastrze (w niektórych sklepach mięsnych można dostać już przygotowany to zwinięcia boczek) musimy przekroić wzdłuż przez środek, nie dokrawając do końca tak aby powstał nam długi płat mięsa.
Przyprawy wraz z czosnkiem umieszczamy w moździerzu. Ucieramy ze sobą powoli dodając oliwę, tak by powstała nam gęsta pasta. Dodajemy musztardę.
Przygotowane mięso nacieramy z obu stron majerankiem i odrobiną soli. Tą część którą będziemy zawijać do środka smarujemy powstałą z przypraw pastą i ściśle zwijamy boczek.
Związujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia (lub do zamykanego naczynia żaroodpornego).
Pieczemy w 180 stopniach około 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i pozwalamy aby mięso wystygło w zamkniętym wyłączonym piekarniku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz