Bokuły w panierce
Składniki:
jeden brokuł
trzy jajka
kostka bulionu
warzywnego
łyżeczka cukru
wegeta, pieprz, papryka ostra, bazylia
bułka
tarta
Brokuła dzielimy na "różyczki". Zalewamy zimną
wodą, wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i cukier. Gotujemy od chwili
zagotowania się wody około 8 minut.
Odcedzamy warzywa i pozwalamy im
dokładnie obciec z wody.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami.
Różyczki
moczymy w jajku, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i wrzucamy na głęboki olej
(jak frytki). Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
Danie super smakuje na ciepło do obiadu jak i na
zimno jako przekąska.
SMACZNEGO!
Widzę, że przepis podobny do mojego ;) chociaż ja unikam gotowania, bo brokuły wrzucone na głęboki tłuszcz i tak idealnie miękną :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWcale nie miękną są bardzo twarde jak się ich nie ugotuje!!
OdpowiedzUsuńNie mogę się zgodzić. Nie są mięciutkie ale raczej al dente. To wszystko zależy jakie kto woli. Jeśli mają być mięciutkie trzeba je zblanszować, jeśli chrupiące zapanierować surowe :)
OdpowiedzUsuń