niedziela, 29 stycznia 2012

Gołąbki tradycyjne

... to jedno z tych dań, które każde z nas jadło w starym babcinym wykonaniu... które pomimo swej tłustości - bo przecież kiedyś im tłuściej tym lepiej - powodowało zadowolenie biesiadników... które chyba już zawsze będzie porównywane do tamtego smaku z dzieciństwa... nie wiem czy udało mi się dorównać babcinym umiejętnościom, ale mąż poprosił o dokładkę ;) to chyba dobry zwiastun... a więc podjęłam wyzwanie i są... bossskie...

Grzebienie z ciasta francuskiego


... kolejne szybkie ciasteczka do porannej kawki ...

niedziela, 15 stycznia 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem


...po zrobieniu Ravioli ze szpinakiem pozostało mi trochę farszu a więc by się nie zmarnował powstały te oto pyszności...

Żeberka w coca-coli


... zainspirowana reklamą telewizyjną ;) postanowiłam podjąć wyzwanie ...

Pieczona ryba w sosie koperkowym

Składniki:
2-3 filety rybne
200 ml śmietany 18 %
4 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pieprz
sól

Marynaty do mięs

... do wieprzowiny, wołowiny i cielęciny ...

niedziela, 1 stycznia 2012

Sosy, dressingi, dipy

... jogurtowy, ziołowy, pomidorowy, cytrynowy...