Śledziowe leczo
Składniki:
4-6 szt. śledzi matjas
2 papryki
czerwone
250-300 g pieczarek
2-3 cebule
2 szklanki ketchupu
4 łyżki
oleju
sól, pieprz, chilli
Śledzie wymaczamy.
Cebulę drobno kroimy i
szklimy na oleju.
Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki,
podduszamy.
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do reszty
warzyw i dusimy do miękkości a następnie przestudzamy.
Do warzyw dodajemy
ketchup (lub jakiś inny gęsty sos pomidorowy) i dokładnie
mieszamy
Przyprawiamy pieprzem i chilli.
Śledzie osączamy, kroimy w małe
kawałki i dodajemy do warzyw.
Ponownie mieszamy.
Leczo przekładamy do
słoika, zamykamy szczelnie i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce, aby się
przegryzło.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz