tag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post3880685015156304622..comments2024-02-09T18:07:46.603+01:00Comments on Smakuje jak u Marty: Chleb pszenny na zakwasieMartahttp://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-80468770674308461792013-12-17T07:41:00.022+01:002013-12-17T07:41:00.022+01:00lifeblogerka długość "życia" zakwasu nie...lifeblogerka długość "życia" zakwasu nie powinien tu nic zepsuć<br />ale tak jak wspominałam na wstępie, ja o idealny chleb walczyłam kilkanaście razy i dopiero z tego przepisu w końcu się udał choć też nie za pierwszym razem...<br />ważne byś się nie zniechęciła i próbowała dalej, a jak już wyjdzie to nie przestaniesz go piec :)Martahttps://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-16510247921410058102013-12-16T07:27:51.976+01:002013-12-16T07:27:51.976+01:00Stoi. W miejscu. Dam mu jeszcze trochę czasu, post...Stoi. W miejscu. Dam mu jeszcze trochę czasu, postawiłam już nawet przy kaloryferze. Ale ciemno to widzę :( a bez wyrośnięcia nie mam co wstawiać. Może to kwestia tego, że nie mam 100letniego zakwasu :)lifeblogerkahttps://www.blogger.com/profile/13716947246324121526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-23508582185801087362013-12-16T07:03:50.277+01:002013-12-16T07:03:50.277+01:00no i daj koniecznie znać jak Ci poszło :)no i daj koniecznie znać jak Ci poszło :)Martahttps://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-46070860553247659862013-12-16T07:02:57.496+01:002013-12-16T07:02:57.496+01:00lifeblogerka właśnie nie wiem jaki popełniłam błąd...lifeblogerka właśnie nie wiem jaki popełniłam błąd, po prostu się nie dopiekł :( nie doszłam do tego dlaczego tak się stało<br />u mnie wyrasta przykryty ściereczką zawsze w piekarniku, zimnym ale zamkniętym<br />jeśli w kuchni masz bardzo zimno możesz nagrzać piekarnik do 30-40st wyłączyć, wstawić chleb, zamknąć i zostawićMartahttps://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-27154618768982451602013-12-16T00:47:09.257+01:002013-12-16T00:47:09.257+01:00To moja pierwsza próba białego chleba :). Piekę ra...To moja pierwsza próba białego chleba :). Piekę rano. Też mam wrażenie, że ciasto jest za mało "zbite", ale postanowiłam trzymać się przepisu. Dla bezpieczeństwa dodałam sporo płatków. Czy te 10-12godzin ma wyrastać w cieple czy chłodzie? Jaki był błąd przy pierwszej próbie? Bo w opisie jest tylko, że udał się za drugim razem. Pozdrawiamlifeblogerkahttps://www.blogger.com/profile/13716947246324121526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-49887174285038333652013-11-30T11:00:23.195+01:002013-11-30T11:00:23.195+01:00nie ma być zwarta kulką, tzn. to nie jest ciasto z...nie ma być zwarta kulką, tzn. to nie jest ciasto z którego możemy uformować ręcznie chleb (np takie jakie robimy na cisto drożdżowe) i położyć go na blasze, ale też nie może być tak wodniste by kapać z łyżki.<br />musi być na tyle płynny by można go było bez problemu przelać z miski do formy przy małej pomocy łyżki<br />należy jednak pamiętać, że im bardziej płynne ciasto tym większe prawdopodobieństwo, że nie wyschnie podczas pieczenia i środek będzie zakalcowaty i mokry<br />Martahttps://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-39295556867124732602013-11-26T18:06:57.982+01:002013-11-26T18:06:57.982+01:00Dobry wieczór!
Zdania "wyrób na gładkie ciast...Dobry wieczór!<br />Zdania "wyrób na gładkie ciasto" i "nie może być zbyt wodniste" oznaczają, że ciasto ma być zwartą kulką czy "kipać" z łyżeczki przy przenoszeniu do formy...?<br />Coś mi chyba nie wyszło...<br />Będę wdzięczna za ratunek, bo przepis bardzo mi się podoba!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-6383316455644837822013-10-30T07:11:56.751+01:002013-10-30T07:11:56.751+01:00W sieci jest kilka fajnych blogów z przepisami na ...W sieci jest kilka fajnych blogów z przepisami na chleb. To adres jednego z moich ulubionych. http://zapachchleba.blogspot.com/p/spis-tresci.html Myszahttps://www.blogger.com/profile/16203932700659804836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-43723741923197934992013-10-30T07:01:59.958+01:002013-10-30T07:01:59.958+01:00No widzisz! Zawsze mówiłam, że trening czyni mistr...No widzisz! Zawsze mówiłam, że trening czyni mistrza. Gratulacje. <br />Smacznego i wpadaj na szklaneczkę ginu kiedy tylko chcesz.Myszahttps://www.blogger.com/profile/16203932700659804836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-3255255607968304492013-10-28T09:33:23.198+01:002013-10-28T09:33:23.198+01:00Pani Kasiu mnie też nie wychodziły, proszę mi wier...Pani Kasiu mnie też nie wychodziły, proszę mi wierzyć<br />ale upór i chęć wypracowania metody najlepszej dla dopieszczenia ciasta przyniósł w końcu efekty<br />teraz w każdą sobotę na śniadanko mam pyszny i cieplutki chlebek :)Martahttps://www.blogger.com/profile/14192285700810933241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1291695357601500602.post-65701952156870743422013-10-27T21:33:55.524+01:002013-10-27T21:33:55.524+01:00ja nie mam do chlebów szczęścia... mi nie wychodzą...ja nie mam do chlebów szczęścia... mi nie wychodzą. Pani jest cudowny !! <br />Pozdrawiam,<br />KasiaM&Khttps://www.blogger.com/profile/07899444846720629008noreply@blogger.com