wtorek, 22 stycznia 2013

Risotto z grzybami i kurczakiem




Składniki:
400 g ryżu do risotto - arborio
ok. 1 l bulionu grzybowego
pół kurczaka gotowanego, z rożna lub po prostu podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki masła
100 ml śmietany
40 g tartego parmezanu
tymianek, rozmaryn, szałwia (jeśli mamy świeże zioła, dodajemy każdego z nich po gałązce)
grzyby, cebula i czosnek pozostałe z bulionu

Jeśli zamiast swojego bulionu wybierzecie bulion z kostki, na patelni podsmażcie posiekaną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, a suszone grzyby namoczcie. Jeśli mamy grzyby mrożone, rozmrażamy je, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.

Na dużej i głębokiej patelni podsmażamy ryż. Gdy stanie się już przeźroczysty (po około 2 minutach). Ryż gotujemy podlewając co jakiś czas bulionem. Jeśli używamy nie ugotowanych grzybów musimy je po dokładnym opłukaniu dodać na samym początku gotowania ryżu, by odpowiednio zmiękły.
Po około 15 minutach do ryżu dodajemy mięso, grzyby, cebulę i czosnek i przyprawiamy.
Gotujemy tak długo, aż ziarenka ryżu będą miękkie. Dodajemy masło i śmietanę. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodajemy parmezan.
Risotto powinno być lekko płynne.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz